Bouwafval, waar moet dat heen?

Bouwafval

Bij het verbouwen van uw huis komt veel afval vrij. Beton, hout, cement, tegels, natuursteen, enzovoorts. Dit zijn geen spullen die u zo even wegwerkt. Waar moet u dit dan laten? Gelukkig bestaan er bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Als u van plan bent in uw huis te gaan verbouwen, kunt u ervoor kiezen een container te huren. Hierbij moet u goed letten op het onderscheid tussen een container voor bouwafval en een puincontainer. In een container voor bouwafval kunt u veel meer verschillende materialen kwijt, dan in een puincontainer.

Een puincontainer is daarentegen weer goedkoper, omdat de inhoud makkelijker te recyclen is.  

Ook uw gemeente kan u helpen met het kwijtraken van uw bouwafval, met zogenaamde Big Bags. Deze zijn kleiner dan de containers die u kunt huren van gespecialiseerde bedrijven, maar als uw verbouwing beperkt is, scheelt dat aanzienlijk in kosten. Daarnaast heeft de gemeente afvalpunten waar u zelf uw bouwafval kunt afleveren. Vaak is dit gratis voor een beperkt aantal kilo’s. Daarna moet u betalen.  

Let vooraf wel goed op wat onder bouwafval wordt gerekend en wat niet. In sommige gemeentes worden zand en aarde ook als bouwafval gezien, terwijl dit in andere gemeentes niet het geval is.

Dit moet u dan zelf naar een daarvoor bestemd afvalpunt brengen. Als u wilt weten wat wel en niet onder bouwafval hoort, kunt u contact opnemen met uw gemeente of eenvoudig even op internet kijken. Hier kunt u makkelijke tabellen vinden die u snel wegwijs maken in de wereld van het bouwafval.  

Bouwafval, waar moet dat heen?
Schuiven naar boven