Energieverbruik duidelijk bij aanschaf

Energieverbruik duidelijk bij aanschaf

Om de energiezuinigheid van dingen te kunnen controleren, is het energielabel in het leven geroepen. Dit is een verplicht label voor huizen, apparaten en auto’s. Vanaf januari 2015 hebben alle huiseigenaren die nog geen energielabel hadden, een voorlopig label gekregen.

Dit geeft een voorlopig beeld in de energiezuinigheid van het huis. Als ze het huis willen verkopen, moeten ze dit zelf omzetten in een definitief label. Dit label stimuleert de huiseigenaren om hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Daarbij kan een energielabel ook zeer positief werken op de mogelijkheid het huis te verkopen. Een huis met een groen label zal al snel positief scoren. 
 
Ook bij huishoudelijke apparaten geldt dit label. Hierdoor kunt u in één klap zien of u met dit apparaat energie gaat besparen of dat uw energierekening juist hard gaat oplopen. Het energielabel voor apparaten stimuleert de producenten om hun producten zo energiezuinig mogelijk te maken.

Ook hier geldt, dat een apparaat met een groen label positiever scoort bij een mogelijke koper dan een apparaat met een oranje of een rood label.  
 
Bij auto’s kunt u per klasse kijken welke auto het zuinigste is. Als u een kleine auto wilt hebben, dan kunt u aan het energielabel zien welke auto binnen deze klasse de beste keuze is wat energie betreft.

Daarnaast stimuleert de overheid de aankoop van energiezuinige auto’s door belastingvoordelen aan te beiden. Let wel op, dat de energiezuinigheid van de auto’s getest is in een laboratoriumsetting waardoor dit verschilt met de praktijk op de weg. Daarnaast ligt het energieverbruik ook aan de bestuurder.  

winkelen

Besparen

energie zuinigenergielabelenergiezuinigenergiezuinigheidlabelproducentenzuinig met energie

Comments are disabled.