Hoe betrouwbaar is een energielabel

Hoe betrouwbaar is een energielabel

Als u een nieuw apparaat koopt, wilt u er zeker van zijn dat u een goede koopt. Hij moet lang meegaan, maar het liefste ook zuinig zijn in gebruik, aangezien dit jaarlijks heel wat kosten kan schelen.

Om het u makkelijker te maken, is het voor een aantal apparaten verplicht om een energielabel te hebben. Hierop kunt u snel zien, of het apparaat energiezuinig is en welk apparaat voor u de beste koop zou zijn op dit gebied, maar hoe weet u of dit label betrouwbaar is? 
 
Fabrikanten moeten hun apparaten zelf aan een aantal, in de wet vastgestelde metingen onderwerpen. Daarna wordt aan de hand van de uitkomsten, berekend hoe energiezuinig het apparaat is. Dat komt vervolgens op het energielabel te staan. Als het apparaat in de winkel staat, komt dit label er pas op.

De Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de energielabels ook daadwerkelijk zijn aangebracht op de apparaten. Zo niet, dan volgt er een boete. Dit zegt echter nog niet zoveel over de betrouwbaarheid van het label zelf. 
 

Het schijnt dat fabrikanten het niet altijd even nauw nemen met de informatie die zij op het energielabel vermelden. Het is vrij eenvoudig een apparaat een klasse hoger in te delen, waardoor een apparaat natuurlijk aantrekkelijker wordt voor de consument. Dit zou een stuk moeilijker worden als er onafhankelijke energietests gehanteerd zouden worden.

winkelen

De Europese consumentenbonden roepen hier dan ook toe op, in de hoop op die manier betrouwbaardere informatie op de energielabels te kunnen tonen. Kortom, als u een apparaat koopt en het energielabel raadpleegt, schaalt u dan voor de zekerheid het apparaat één klasse lager in dan op het label vermeld staat. Dan kan het niet fout gaan. 

Besparen

betrouwbaar energielabelenergielabellabel energielabel verbruik

Comments are disabled.