Hoe werken zonnepanelen en wat zijn de voordelen?

Hoe werken zonnepanelen en wat zijn de voordelen?

In Nederland wordt steeds meer geïnvesteerd in groene energie, maar eigenlijk nog steeds te weinig. Dat komt mogelijk door een gebrek aan kennis over bijvoorbeeld zonnepanelen. We zullen in dit artikel in het kort de werking van zonnepanelen toelichten. Ook kijken we daar de belangrijkste voordelen en nadelen. Na het lezen van deze blog van www.zonnepanelenrevolutie.nl heb je een goed beeld van wat zonnepanelen nu precies zijn, hoe het werkt, en wat voor jou de belangrijkste voordelen zijn.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Hoe werkt een zonnepaneel?

De meeste mensen weten dat een zonnepaneel zonlicht omzet naar energie. Deze zogenaamde gelijkstroom kan direct in het huishouden worden gebruikt. Soms wordt meer energie opgewekt dan nodig, deze energie kan worden gegeven/verkocht aan het elektriciteitsnet, hierdoor loopt de meter in de meterkast terug. Zonnepanelen hebben een blauwe kleur en worden gemaakt van silicium. Als je zwarte panelen op een dak ziet, dan zijn dat doorgaans zonnecollectoren, die worden gebruikt om water te verwarmen.

Een zonnepaneel is een plaat, waarop zonnecellen zijn geplaatst. De cellen zijn gemaakt van silicium, dat als unieke eigenschap heeft, dat het daglicht kan omvormen naar energie. Meerdere zonnepanelen naast elkaar noem je overigens een zonnepaneelsysteem. Een doorsnee zonnepaneel levert 80 kWh per jaar per vierkante meter op, drie zonnepanelen leveren ongeveer 500 tot 600 kWh per jaar op, dat bij de meeste huishoudens gelijk staat aan 10% van het stroomverbruik.

Het gebruiken van zonnestroom

Het gebruiken van zonnestroom

Tegenwoordig is de levensduur van een zonnepaneel ongeveer 25 jaar. Gedurende die looptijd kan je de elektriciteit op drie manieren inzetten. Je kunt net als de meeste mensen de elektriciteit direct zelf gebruiken, maar de elektriciteit kan ook worden opgeslagen op een accu, bijvoorbeeld bij zonnepanelen op een boot of caravan. De laatste mogelijkheid is dat de elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je ontvangt hiervoor een vergoeding. Dit noemen we ook wel salderen.

Tip: plaats niet meer panelen dan noodzakelijk

Over het algemeen is het niet aan te raden om meer zonnestroom op te wekken dan je gebruikt. Accu’s zijn nog veel te duur om energie op te slaan. En de terugleververgoeding is erg laag in vergelijking met de kosten die gemaakt zijn met de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Het is dus ook verstandig om er pas mee aan de slag te gaan op het moment dat je weet hoeveel kWh stroom je jaarlijks verbruikt. Samen met een ervaren

Tip: plaats niet meer panelen dan noodzakelijk

zonnepanelen-installateur kan je dan kijken naar het totale vermogen dat nodig is.

Voordelen van zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft veel voordelen. Voor veel mensen is het belangrijkste voordeel het financiële aspect. Doorgaans heb je de investering al binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. Vanaf dat moment ga je dus daadwerkelijk geld verdienen aan de panelen. Gezien de lange levensduur van 25 – 30 jaar kan je op de lange termijn dus een enorme energiebesparing realiseren. Een andere reden waarom steeds meer Nederlanders hun dak vol leggen met zonnepanelen is vanwege het milieu. Door zelf stroom op te wekken met behulp van de zon hoef je geen “vuile” grijze stroom in te kopen van energieleveranciers. De belangrijkste voordelen vatten als volgt samen;

  • Gemiddeld genomen is de levensduur van een paneel 25 tot 30 jaar;
  • Je bent veel minder afhankelijk van een energieleverancier;
  • de woningwaarde neemt snel toe door de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem;
  • Uiteraard zijn zonnepanelen goed voor het milieu, vanwege minder CO² uitstoot;
  • Zonnepanelen kunnen snel en eenvoudig worden geïnstalleerd;
  • Een veel beter rendement dan de spaarrekening

Nadelen van zonnepanelen

Nadelen van zonnepanelen

Er zijn ook een aantal nadelen. Deze wegen voor de een wat zwaarder dan de ander. Maar het is wel goed om deze mee te nemen in je overweging. Hieronder vatten we de belangrijkste nadelen samen:

  • Sommige mensen vinden het geen mooi gezicht om zonnepanelen op het dak te plaatsen;
  • Niet elk dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is namelijk dat de panelen naar het zuiden toe liggen;
  • Je moet de panelen onderhouden en schoonmaken om een optimale werking te behouden.
Hoe werken zonnepanelen en wat zijn de voordelen?
Schuiven naar boven