IJzersterke regels

IJzersterke regels

Misschien ziet u ’s avonds weleens een auto met een aanhanger door de straat rijden. Deze mensen zijn vaak op zoek naar oud ijzer. Zij verzamelen het oud ijzer en vervolgens leveren ze dit in. Zij verdienen dus geld van bijvoorbeeld uw oude bed. 

Zelf inzamelen verboden 

Het zelf inzamelen van oud ijzer is verboden; er is een vergunning voor nodig. Daarom zijn er mensen die het toch stiekem doen, het is namelijk een makkelijke manier om geld te verdienen. De legale ijzerophalers zijn daarom ook niet zo blij met de illegale ijzerophalers. Hun handel wordt van ze afgepakt en mensen verliezen hun vertrouwen in de echte ijzerophalers. De illegale ijzerophalers zijn ze steeds vaker voor. De kosten voor de echte ijzerophalers zijn daarom ook meer geworden dan de inkomsten. Daarom wijst de gemeente altijd een inzameldienst aan, vaak is dit een bedrijf, een zogeheten oudijzerboer. Een particulier kan dus niet zomaar in aanmerking komen om oud ijzer op te mogen halen. 

Oud ijzer ophaler 

Omdat het oud ijzer vaak gerycled wordt, ontvangt de oud ijzer ophaler een opbrengstprijs. Er zijn bedrijven die oud ijzer bij mensen thuis op komen halen, maar er kan ook worden gekozen om het oud ijzer zelf weg te brengen. Ga nooit zelf oud ijzer inzamelen, dit kan leiden tot een fikse boete. 

Koper 

Er waren ook mensen die koper inzamelde om geld te verdienen, maar omdat dit te vaak gebeurde moet men zich tegenwoordig legitimeren om de koper in te kunnen leveren en aan te kunnen tonen waar de koper vandaan komt. Bij oud ijzer is deze procedure nog niet toegepast. 

IJzersterke regels
Schuiven naar boven