Kennisbank vergelijk het gewoon

Energie kennisbank

Energie blijft een lastig product

Beste lastig dat kiezen voor een energieproduct. Daarom helpen wij je graag een handje met informatie over energie. Zo weet je precies waarop je kunt letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract en wat belangrijk is om op te letten. Heb je zelf een goede tip of een ervaring? Laat het ons weten zodat wij deze op de website kunnen plaatsen.

Heb ik een enkele of dubbele energiemeter?

Bij het vergelijken van energiebedrijven en hun producten kun je kiezen voor een enkele of dubbele energiemeter. Het is voor de volledigheid van de vergelijking belangrijk dat je de juiste meter kiest. Maar wat is nu het verschil?

Het verschil tussen een enkel tarief energiemeter en een dubbel tarief energiemeter is de prijs die je voor energie betaald. Bij een dubbele meter profiteer je namelijk van een dag energietarief en nacht energietarief. Waarbij het nachttarief veelal goedkoper is dan het dagtarief.

Een dubbele energiemeter komt het meest voor. Ook de slimme energiemeters hebben een dubbele tariefmeting.

Hoe bereken ik mijn huidige energieverbruik?

Als je energie gaat vergelijken is het belangrijk dat je uitgaat van een actueel energie verbruik. Wanneer je een slimme energiemeter hebt is dit makkelijker dan wanneer je een schijf energiemeter hebt. De beste manier om een goede inschatting van je energieverbruik te maken is het bekijken van een voorgaande jaarafrekening.

Wat doet de netbeheerder waarvoor ik betaal?

Ook stroom moet vervoerd worden van de leverancier tot je woning. Om dit te kunnen doen ligt er in Nederland een netwerk van energiekabels. Van de grote zichtbare masten die je vaak over de weilanden ziet lopen tot de ondergrondse energiekabels die je niet ziet. Een netbeheerder is verantwoordelijk voor dit netwerk waarover het stroom tot aan je woning wordt vervoerd. Daar betaal je een vast bedrag per maand voor.

Wat is het verschil tussen grijze en groene energie?

Je hebt er waarschijnlijk al vaker over gehoord. Maar wat is dat nu precies groene energie of grijze energie. Daar een antwoord op geven is niet lastig. Je kunt bij grijze energie vooral denken aan energie dat opgewekt is door fossiele brandstoffen. Deze zijn vervuilend en ook heel slecht voor het milieu en klimaat. Bij groene energie is dit niet het geval. Deze energie is schoon van vervuiling en worden opgewekt door zon, wind en waterkracht.

Is groene stroom altijd duurder?

Dat groene stroom duurder zou zijn dan grijze stroom is al lang niet meer zo. Het aanbod van duurzame energie is de afgelopen jaren dusdanig toegenomen dat ook de prijs fors omlaag gegaan is. Ook gelden er voor groene stroom verschillende subsidies die de prijs behoorlijk drukken. Dit is voor consumenten enorm gunstig en kan voordeel opleveren tot enkele honderden euro’s.

Is energie vergelijken onafhankelijk?

Het vergelijken van energiebedrijven en producten is onafhankelijk. Wij hebben geen enkel belang bij het geven van voorkeuren bij het maken van een vergelijking. Je hebt dus een echt vrije keuze die steeds opnieuw verrassende deals opleveren en je fors geld kunnen besparen. Dat maakt vergelijken en overstappen tot een verstandige keuze.

Is overstappen lastig voor consumenten?

Voor consumenten is overstappen niet ingewikkeld. Na het invullen van je gegevens voor een energiebedrijf of product naar keuze regelt je nieuwe energiebedrijf de overstap. Je hebt daarbij altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd waarin je kunt afzien van overstappen.

Een lopend energiecontract, wat kun je doen?

Je kunt in Nederland voor verschillende soorten contracten kiezen. Een variabel energiecontract of vast energie contract van 1, 3 of 5 jaar. Wanneer je een lopend contract hebt kun je niet zomaar overstappen. Je bent gehouden aan je contract. Als je wel wilt overstappen kan een energiebedrijf je een boete opleggen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de resterende looptijd en soort energiecontract of het energiebedrijf waar je energie afneemt. Je kunt daarom het beste een contracttermijn afwachten of een mogelijke boete accepteren.