Kies je voor een crematie of begrafenis?

Kies je voor een crematie of begrafenis?

Het is altijd verstandig om een goede uitvaart verzekering te hebben. Waarbij je kunt kiezen voor een crematie of begrafenis. Afhankelijk van je keuze kunnen alle kosten beter berekend worden.  

Een uitvaart verzekering is een verstandige keuze om als het moment daar is alle nabestaande niet met onverwachte kosten te laten zitten. Een uitvaart kan bestaan uit een crematie of een begrafenis waarbij de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Wanneer je hiervoor verzekerd bent zijn deze kosten niet voor de nabestaanden. Dat geeft toch een beter gevoel dan wanneer je niet verzekerd bent en nabestaanden voor een uitdaging komen te staan. Een uitvaart kun je zo uitgebreid of eenvoudig houden als je zelf wilt. Maar belangrijk is het om rekening te houden met alle basis kosten. 

Over een uitvaart hebben we het in Nederland niet graag. Dat is ook logisch omdat een uitvaart behoorlijk in de papieren kan lopen. Wat dacht je van kosten voor het opbaren, versturen van de uitnodigingen of verzorgen van de uitvaart zelf waarbij iedereen samenkomt om rouw te tonen.  

Wat is een uitvaart met een crematie?

Wat is een uitvaart met een crematie?

Een rouwplechtigheid voorafgaand aan een crematie is in principe hetzelfde als bij een begrafenis. Ee is dus net als bij een begrafenis een dienst. Het grote verschil tussen begraven worden en gecremeerd is wat er na de plechtigheid gebeurt. Bij een begrafenis wordt de kist, met daarin de overledene, onder aanwezigheid van de nabestaande in de grond geplaatst.  

Daar wordt voor de laatste keer afscheid genomen. Bij een crematie nemen de nabestaanden afscheid voordat de overledene wordt gecremeerd. De crematie vind plaats nadat de nabestaanden al weer naar huis zijn. De crematie vind plaats in een crematorium. Dit is een speciaal gebouw waar de faciliteiten zijn voor crematie.  

Nadat de overledene is gecremeerd kunnen er verschillende dingen gebeuren met het as van de overledene. In de meeste gevallen heeft diegene die is komen te overlijden hun wensen al in kaart gebracht.  

Sommige mensen willen hun as graag in een urn op de begraafplaats hebben staan of thuis bij hun geliefde(n). Andere mensen willen uitgestrooid worden. Dit kan op een willekeurige plaats of bijvoorbeeld op een plek waar ze tijdens hun leven graag kwamen.  

Wat is een uitvaart met een begrafenis? 

Wat is een uitvaart met een begrafenis?

Een uitvaart met een begrafenis is in Nederland een beetje een traditionele plechtigheid geworden. Hierdoor lijken de meeste begrafenissen op elkaar. Maar mensen kunnen er wel voor kiezen om hun begrafenis in hun eigen stijl te regelen. Zo kan je zelf kiezen in wat voor kist je begraven wilt worden, welke muziek er gedraaid wordt, wie er spreken enzovoort. De dienst bij een begrafenis vindt meestal plaats in een aula bij de begraafplaats.  

Hier wordt uitgebreid herdacht en afscheid genomen. Nadat de plechtigheid voorbij is gaat iedereen, met de kist voorafgaand, richting de plek waar de kist in de grond wordt geplaatst. Meestal wordt de kist gedragen, of begeleid door de nabestaanden die het dichts bij de overledene stonden. Als ze op het graf aankomen waar de kist in de grond komt, verzamelen de nabestaanden zich rondom de kist. Ze nemen dan voor de laatste keer afscheid en gooien bijvoorbeeld bloemen of wat grond op het graf.  

Nadat iedereen afscheid genomen heeft, verzameld iedereen zich in de aula. Hier wordt koffie en thee geschonken en de bekende cake gegeten. Dit is om de dag en de plechtigheid nog even samen af te sluiten. Het voordeel van begraven worden in plaats van gecremeerd is dat je nog jaren als nabestaande het graf kan bezoeken. 

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Zoals je misschien weet is een uitvaart geen goedkope bedoeling. Een begrafenis of crematie kost vaak een hoop geld. Je moet tenslotte betalen voor de uitvaartverzorger, de plechtigheid, de rouwkaarten en andere bijkomende kosten. Omdat het niet algemeen bekend is wat een uitvaart nou gemiddeld kost, schatten mensen het veel goedkoper in dan het daadwerkelijk is. Volgens onderzoek komt het gemiddelde bedrag van een uitvaart op ongeveer 7500 euro neer.  

Dit hangt er wel vanaf of je begraven wilt worden of gecremeerd. Een begrafenis is een stuk duurder omdat je ook betaald voor de grafkosten. Dat houdt in dat je de gemeente moet betalen voor je plek op de begraafplaats. Bij cremeren heb je deze kosten niet en is het daarom goedkoper.  

Wat gebeurt er als je niet verzekerd bent?

Wat gebeurt er als je niet verzekerd bent?

Als je niet verzekerd bent komt de rekening veelal voor rekening van de nabestaanden. Dat kan soms zorgen voor veel verdeeldheid. Zeker als er geen geld voor is.  

Kies je voor een crematie of begrafenis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven