Welke soorten internet zijn er in Nederland?

Welke soorten internet zijn er in Nederland?

Als het om internet gaat is er tegenwoordig veel te kiezen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten internet. Van super snelle DSL verbindingen, kabel en glasvezel internet. Alles wat je over internet moet weten vertel ik je in dit artikel. Zo kun je internet kiezen dat bij je past. 

Elk huishouden heeft wel een internet verbinding. De een via een DSL verbinding en de ander via de kabel of een supersnelle glasvezel verbinding. Als het om internet gaat hebben is er heel veel te kiezen en heeft iedereen vaak een uitgesproken mening. Wat je van de verschillende verbindingen mag verwachten lees je in dit artikel, waar ik je over de voordelen en nadelen van soorten internet vertel. Op deze manier weet je precies waarvoor je het beste kunt kiezen. Niet ieder soort internet is overigens overal beschikbaar. Doe daarom altijd eerst de postcode check. Dit kan via onze alles-in-1 vergelijker en op de website van providers zelf.  

Wanneer je internet gaat vergelijken slingeren aanbieders de meest uiteenlopende snelheden om je oren. Dit kan best verwarrend zijn of je zelfs weerhouden van een overstap. Daarom is het goed om een nieuw abonnement te vergelijken met wat je nu hebt.  

Wat zijn de voordelen van glasvezel internet? Een van de soorten internet.

Wat zijn de voordelen van glasvezel internet?

Anno 2020 kan je natuurlijk als zelfrespecterend huishouden niet zonder een goede WiFi verbinding en dus voor een goede internetprovider. Daar is ook de bekabeling van het internet een belangrijke factor. De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van een DSL internetverbinding. Het nadeel van een DSL verbinding is dat het internet trager wordt naarmate je verder van de centrale af woont.  

Bij glasvezel is er geen snelheidsverlies te zien ook al woon je erg ver van de wijkcentrale af. Er kan dus over een grotere afstand hogere snelheden geleverd worden. Er kunnen dan snelheden behaald worden vanaf 500 MB per seconde tot wel één gigabyte per seconde. Ook zijn de up- en downloadsnelheid hetzelfde. Zo heb je stabiel snel internet.  

 • Je bent verzekerd van een ongekende internet snelheden.
 • Je hebt nooit last van snelheidsverlies.
 • Snelheden lopen op tot wel 500 MB per seconden.
 • De up- en downloadsnelheid zijn hetzelfde.
 • Zeer stabiele internet verbinding.

Wat zijn de nadelen van glasvezel internet?  

Wat zijn de nadelen van glasvezel internet?

Naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen aan internet via glasvezel. Het grootste nadeel is dat het nog niet overal in Nederland beschikbaar. Er zijn zo’n 2,8 miljoen huishoudens aangesloten. Maar het is dus nog niet overal beschikbaar. Daarnaast is het omdat het een betere en snellere kwaliteit levert ook duurder dan een DSL internet abonnement.  

 • Niet overal in Nederland beschikbaar.
 • Het is een duurder alternatief dan DSL internet.

Wat zijn de voordelen van kabel internet?

Wat zijn de voordelen van kabel internet?

Als gebruiker wil je natuurlijk het allerbeste internet in huis halen. Dit zodat je makkelijk en snel grote bestanden kan downloaden, kan streamen en online gamen. Wanneer je na veel wikken wegen voor kabelinternet kiest, zijn er een aantal voordelen te benoemen.  

Kabel internet biedt namelijk een enorme snelheid aan. Hierdoor wordt het gebruik veel prettiger. Naast dat het een enorme snelheid biedt is kabel internet ook heel erg stabiel. Hierdoor kan je dus ook tegelijkertijd internetten, gamen en bijvoorbeeld online tv kijken zonder dat je snelheid minder wordt.  

Een ander groot voordeel van kabel internet is dat het op bijna elk adres in Nederland te verkrijgen is. En wat ook fijn is om te weten is dat de afstand naar de wijkcentrale geen invloed heeft op de kwaliteit. 

 • Je hebt absoluut voldoende internet snelheid.
 • Zeer geschikt voor de fanatieke gamers onder ons.
 • Geen hinder als je met meerdere personen online bent.
 • Afstand tot wijkcentrale heeft geen invloed op snelheid.

Wat zijn de nadelen van kabel internet?

Wat zijn de nadelen van kabel internet?

Naast de voordelen zijn er helaas ook wat nadelen. Want als je gebruik wilt maken van kabel internet ben je namelijk verplicht om een tv signaal af te nemen. Ook is kabelinternet in de meeste gevallen duurder dan een DSL verbinding. Een ander groot nadeel is dat niet elke provider dit aanbiedt, waardoor je beperkt bent in je keuze bij welke provider je dit afneemt. 

 • Je bent verplicht ook televisie af te nemen.
 • Het is een duurder netwerk dan DSL internet.
 • Niet overal verkrijgbaar of bij iedere provider.

Wat zijn de voordelen van DSL internet?

Wat zijn de voordelen van DSL internet?

Wanneer je kiest voor een alles-in-een pakket is DSL vaak de goedkoopste optie. Tenminste als het gaat om de instappakketten. DSL wordt geleverd op het telefoonnetwerk. Hierdoor is het dus overal in Nederland waar een telefoonverbinding beschikbaar is.  

Ook ben je met DSL verbinding voor een vaste prijs onbeperkt online. Ook zijn er steeds meer DSL providers in Nederland. En omdat er ook steeds meer glasvezel aanbieders komen zijn aanbieders van DSL genoodzaakt om hun pakketten veel goedkoper aan te bieden.  

 • Het is vaak de goedkoopste internet optie van een provider.
 • Het is vrijwel overal in Nederland te krijgen.
 • Je bent onbeperkt online voor een vaste prijs.

Wat zijn de nadelen van DSL internet?  

Wat zijn de nadelen van DSL internet?

Een nadeel van DSL is dat wanneer je ver van een wijkcentrale af woont je minder bandbreedte beschikbaar hebt. De afstand heeft ook invloed op de stabiliteit van je internetverbinding. Vooral in dorpen en buitengebieden is het daarom niet altijd handig DSL te nemen. Ook is het vaak lastig om op meer dan 2 toestellen televisie te kijken.  

 • Langzamer als je verder van de wijkcentrale woont.
 • Minder stabiel wanneer hogere snelheden nodig zijn.
 • Lastiger om op meerdere tv’s beeld te krijgen met DSL

Waarom is internet snelheid bij de verschillende soorten internet steeds belangrijker?

Waarom is internet snelheid steeds belangrijker?

Er worden steeds meer en grotere bestanden via internet verzonden. Waarbij er vaak ook met meer dan enkele apparaten tegelijk gebruik wordt gemaakt van de verbinding. De verbinding heeft dus heel veel data te verwerken. Een goede reden om te zorgen dat je voldoende snelheid hebt om samen online te zijn. 

Ben je aan fanatieke gamer? Dan is het vooral verstandig om een hogere internet snelheid te gaan kiezen. Omdat bij online gaming grote hoeveelheden data worden verstuurd en ontvangen. Door een hogere snelheid te kiezen heb je minder last van haperingen en lopen games soepeler.  

Zo hebben alle soorten internet hun eigen voor- en nadelen.

Welke soorten internet zijn er in Nederland?
Schuiven naar boven